Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Γλυκιά απόφαση από την Ε.Ε για την καλλιέργεια στέβιας

Πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζει η εναλλακτική καλλιέργεια της στέβιας στη χώρα μας, μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση της ως γλυκαντικής ουσίας σε τρόφιμα και ποτά.
Γλυκιά απόφαση από την Ε.Ε για την καλλιέργεια στέβιας
Μάλιστα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο προώθησης καινοτόμων καλλιεργειών άρχισε ήδη να διερευνά τις δυνατότητες που προσφέρει η καλλιέργεια της στέβιας στην Ελλάδα για εμπορική χρήση, εξετάζοντας και την ένταξή της σε χρηματοδοτικά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για την επερχόμενη περίοδο.
Οι αποδόσεις σε έσοδα φθάνουν τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα βάσει των σημερινών τιμών που ισχύουν στις αγορές του εξωτερικού για τα φύλλα ή τη ζάχαρη της, κάτι που σημαίνει ότι η στέβια δείχνει ικανή να εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα και απασχόληση, ακόμα και χωρίς καμία επιδότηση.
Πρόκειται για μια καλλιέργεια που αποδεικνύεται πιο οικονομική λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής, και εξασφαλίζει και μεγαλύτερα κέρδη για τους αγρότες. Ηδη πάντως η στέβια χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και αναψυκτικών.
Γλυκιά απόφαση από την Ε.Ε για την καλλιέργεια στέβιας
Παράλληλα, ακριβώς επειδή δεν έχει σοβαρούς εχθρούς ή ασθένειες, ενδείκνυται για βιολογική ή ολοκληρωμένη παραγωγή και έτσι θεωρείται πράσινη καλλιέργεια.
1 . Ανοίγει δρόμους η έγκριση της ΕΕ για τη χρήση της ως γλυκαντικής ουσίας σε τρόφιμα
2. Την ένταξη του προϊόντος σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
3. Χαμηλό το κόστος παραγωγής, μικρές οι καλλιεργητικές απαιτήσεις
ΠΗΓΗ:  http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου