Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Άλλοι 20 τόνοι γάλα στους δρόμους ....

Άλλοι 20 τόνοι γάλα στους δρόμους

Ένταση για δεύτερη μέρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο
 
Με ένταση και μικροεπεισόδια μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων και Αστυνομίας, συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η διαμαρτυρία των πρώτων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Η αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει να χύσουν το γάλα τους στους δρόμους, αλλά δεν τα κατάφερε. Καθοριστική πάντως ήταν η παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας.


Επεισοδιακή ήταν και η σημερινή, δεύτερη ημέρα διαμαρτυρίας των αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, οι οποίοι ζητούν εφαρμογή της νομοθεσίας για το ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του πρότυπου χαλουμιού. Φωνές, ένταση και διαπληκτισμοί μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων και Αστυνομίας, συνέθεσαν το σκηνικό των δυναμικών κινητοποιήσεων.
Αιτία, αποτέλεσε η προσπάθεια της Αστυνομίας να αποτρέψει τους οδηγούς δύο βυτιοφόρων από το να αδειάσουν είκοσι τόνους γάλα στο οδόστρωμα της Λεωφόρου, Δημοσθένη Σεβέρη, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση των διαμαρτυρόμενων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι των αιγοπροβατοτρόφων είχαν συνεννοηθεί με τις Αρχές, ότι το γάλα θα ριφθεί στους οχετούς που βρίσκονται στην είσοδο του Προεδρικού, και όχι στον δρόμο.
Στο χώρο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, έφτασε νωρίτερα ο Υπουργός Γεωργίας, Σοφοκλής Αλετράρης, ο οποίος ανακοίνωσε στους αιγοπροβατοτρόφους ότι την ερχόμενη Παρασκευή, στις δύο το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση την οποία είχαν ζητήσει χθες, στην παρουσία και του Υπουργού Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη.
Ακολούθησαν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων αλλά και τον Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω, Τίτο Χριστοφίδη, κατά τις οποίες αποφασίστηκε όπως οι αιγοπροβατοτρόφοι παραμείνουν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, έως ότου λάβουν θετικά μηνύματα μετά την συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Τυροκόμων, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.
Υπενθυμίζουμε ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι ζητούν να μην συρρικνωθεί κάτω του 50 %, σε σχέση με το αγελαδινό, το ποσοστό του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλούμι, αφ’ ενός μεν διότι το προϊόν τους μένει αδιάθετο, και αφ' ετέρου δε διότι, όπως λένε, το σωστό χαλούμι από τέτοιο γάλα παράγεται.

Σε μία άλλη εξέλιξη, δημοσιογραφική διάσκεψη παραχώρησαν το πρωί εκπρόσωποι των αιγοοπροβατοτρόφων και των αγροτικών οργανώσεων, κατά την οποία λέχθηκε ότι οκτώ τόνοι γάλακτος διατέθηκαν σε τυροκομεία για να παρασκευαστούν προϊόντα, τα οποία μαζί με κρέας, θα σταλούν σε ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Νωρίτερα: 
Είκσοι τόνους γάλα έχυσαν και πάλι στους δρόμους οι αιγοπροβατοτρόφοι που διαμαρτύρονται έξω από το Προεδρικό για την περιορισμένη ζήτηση Γάλακτος στην αγορά
Σήμερα η αστυνομία επιχείρησε να τους εμποδίσει με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.
Παρά την παρέμβαση της αστυνομίας οι αιγοπροβατοτρόφοι προχώρησαν τελικά στον τρόπο αυτό διαμαρτυρίας και αποχώρησαν εν αναμονή των αποτελεσμάτων της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις πέντε το απόγευμα μεταξύ εκπροσώπων τους και του Υπουργού Γεωργίας
Αίτημά τους είναι όπως αντιπροσωπεία τους παραστεί στη συνάντηση και όλη η ποσότητα γάλακτος να παραλαμβάνεται μέχρι τη Δευτέρα.
Νωρίτερα:
Εξέλιξη σημειώθηκε στο θέμα των αιγοπροβατοτρόφων, οι οποίοι από χθες διαδηλώνουν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου χθες έχυσαν τόνους γάλακτος.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών Εμπορίου και Εσωτερικών, ο Υπουργός Γεωργίας Σοφοκλής Αλετράρης τους κάλεσε σε συνάντηση την Παρασκευή στην παρουσία του νέου Υπουργού Εμπορίου και δήλωσε ότι προσωπικά στηρίζει τα αιτήματα τους.
«Την Παρασκευή πρέπει να δοθεί οριστική λύση» στο πρόβλημα, τους είπε ο κ. Αλετράρης και τους κάλεσε να διαλύσουν τη συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό και να μεταβούν στα σπίτια τους ενόψει της συνάντησης.
Οι παραγωγοί απάντησαν ότι θα συσκεφθούν και θα απαντήσουν στον Υπουργό Γεωργίας σε διάστημα μίας ώρας.
Οι παραγωγοί αιγοπρόβειου γάλακτος διαμαρτύρονται γιατί δεν τους δόθηκε καμία δέσμευση ότι στο χαλούμι θα συμπεριλαμβάνεται και ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος της τάξης του 30% και δήλωναν χθες ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες τόνοι αιγοπρόβειου γάλακτος το οποίο καμιά από τις τρεις γαλακτοβιομηχανίες της Κύπρου δεν έχει αποδεχθεί να αγοράσει μέρος αυτής της ποσότητας.

Απλά παραπέμπω στην ανάρτηση του ιστολογίου http://gcogardenconstructions.blogspot.com/2012/02/blog-post_26.html και διαφωνώ πλήρως με τέτοιου τύπου πρακτικές. Όσο δίκαιο και να έχει ο κάθε κλάδος είναι τουλάχιστον κρίμα και άδικο τέτοιες ποσότητες τροφίμων να χαραμίζονται για μικροπολιτικά παιχνίδια... Η ανάρτηση αυτή λοιπόν, ανεβαίνει προς αποφυγή και μόνο (και άς έχει ο κλάδος χίλια δίκια).....
ΠΗΓΗ: http://www.ant1.com.cy
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου