Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Εναλλακτικές Καλλιέργειες ... ???


Στον ακόλουθο σύνδεσμο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρεί υλικό για τις εναλλακτικές καλλιέργειες και να κατεβάσει ελεύθερα ανάλογα για την καλλιέργεια που ενδιαφέρεται την αντίστοιχη εργασία:

http://www.minagric.gr/greek/%CE%9D%CE%AD%CE%B5%CF%82%20%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82%20%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82%20%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82.html

              Αναλυτικά παρουσιάζονται εργασίες και δεδομένα για τις ακόλουθες καλλιέργειες:
  • Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά
  • Αλόη                                                  
  • Ιπποφαές                                                                                                                                                     
  • Αρώνια                                                                                                                                                                                                                            
  • Μανιτάρια                                                                                                                                        
  • Τρούφα                                                                                                                                                                                                                       
  • Ροδιά, Δαμασκηνιά, Μύρτιλο, Βατόμουρο  
  • Υποτροπικά Φυτά                                                                                                                                                                                     
  •  Στέβια                                                                                                                                                                                                                                                                                          
    Κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο μπλόγκ θα αναρτώνται θέματα και υλικό που αφορά το κομμάτι αυτό των εναλλακτικών καλλιεργειών.
    Εάν μου επιτραπεί πάντως η θέση μου στην <<σχιζοφένεια>> των εναλλακτικών καλλιεργειών, εάν και είναι λογική σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά εποχή και από την στιγμή που ακούγονται τόσα και τόσα για το κέρδος που υπόσχονται, (καθώς συνήθως ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται ...) είναι αρκετά επιφυλακτική και οφείλω να τονίσω κάποια πράγματα:
    Αρχικά όφείλω να είμαι επιφυλακτικός σε καλλιέργειες νέες σε σχέση με αυτές που χρόνια έχουν εφαρμοσθεί και έχουν προσαρμοσθεί στο κλίμα και έδαφος μας.
    Αφετέρου διακρίνω απουσία αξιόπιστων πειραματικών δεδομένων ως προς  την καλλιέργεια τους σε συνθήκες ελληνικής επικράστειας (ελπίζω να υπάρχουν και απλά να μην είμαι καλά ενημερωμένος ... δεν μπορώ να φανταστώ ότι ξεκινάνε επενδύσεις στα τυφλά...).
    Τρίτον οφείλει ο κάθε ένας που θα ασχοληθεί και πριν ασχοληθεί να έχει κάνει έρευνα για την διάθεση των προιόντων του... (υπάρχει αλήθεια ζήτηση όλων αυτών των προιόντων ή τα ποσά που ακούγονται είναι πολύ πολύ μικρότερα αφού κάποιος θα τα πάρει μισοτιμής λόγω αδυναμίας διάθεσης... ελπίζω και εδώ να είμαι ανενημέρωτος...)
    Τέταρτον υπάρχουν άραγε σκέψεις δημιουργίας  συνεταιρισμού και κατόπιν μεταποιήσεως των αξιόλογων πραγματικά υποπροιόντων αυτών των φυτών? 
    Σε άλλη ανάρτηση θα παρουσιασθούν διάφορες εταιρείες που χρησιμοποιούν ώς πρώτη ύλη τα αναφερθέντα φυτά και λίστα των τελικών προιόντων που εμπορεύονται. Άραγε στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η σκέψη ή θα μείνουμε μόνο στην παραγωγή και τσάμπα διάθεση τους ... ???? (Παραδείγματα υπάρχουν πολλά ...)
    Απορίες υπάρχουν και άλλες αλλά δεν έχει νόημα να κουράσω περισσότερο πιστεύω ότι προβλημάτισα κάποιους με τα ερωτήματα αυτά και ότι αποτύπωσα τους προβληματισμούς κάποιων άλλων.
    Η δικιά μου άποψη για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τέτοιου τύπου καλλιέργειες είναι: αφενώς να είναι μετρημένος και να κρατάει μικρό καλλάθι, αφετέρου να κάνει διεξοδική έρευνα στις δυνατότητες διάθεσης των προιόντων και τέλος να ξεκινήσει πειραματικά με λίγα φυτά και στρέμματα έτσι ώστε εάν κάτι δεν παει καλά να υπάρχει κάποια ευελιξία.
    Συνοψίζοντας λοιπόν θεωρώ ότι προοπτικές σαφώς και υπάρχουν, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή, συνεχή ενημέρωση και ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων για παροχή της αναγκαίας και κατάλληλης επιστημονικής βοήθειας.
    ή μήπως

    «Ξεράθηκαν» οι ροδιές στις πεδινές περιοχές (http://www.thessalikigi.gr/enot-news/931)

    Καθότι η αλήθεια πάντα είναι κάπου στην μέση και οι αποστάσεις μεταξύ καταστροφής και επιτυχίας ελάχιστες, χρειάζεται πολύ πολύ προσοχή και συνεχής ενημέρωση και επαγρύπνιση. Να μην περιμένουμε ποτέ από κανέναν που τώρα μας προτείνει αυτού του τύπου τις καλλιέργειες αύριο να αναλάβει την ευθύνη ...

    "Natura est deus in rebus."

     ΠΗΓΕΣ:      http://www.ethnos.gr
                      http://www.minagric.gr  
                      http://www.thessalikigi.gr/enot-news/931

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου