Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Όλα για τα Βολβώδη φυτά… σε 5 ερωτήσεις!

    ΒΟΛΒΩΔΗ

 Η άνοιξη πλησιάζει όλο και περισσότερο, τα βολβώδη φυτά που φυτεύτηκαν το φθινόπωρο έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε ανθοπωλεία, φυτώρια αλλά και αυλές σπιτιών. Είναι λοιπόν από τις καλύτερες επιλογές για να ομορφύνουν και το δικό μας σπίτι, είτε αγοράζοντας έτοιμα ανθισμένα φυτά, φυτεύοντας βολβούς που θα ανθήσουν το καλοκαίρι.
1.     Τι είναι τα βολβώδη φυτά?
Είναι φυτά που διαθέτουν αποθησαυριστικά όργανα, δηλαδή βλαστούς ή ρίζες που έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν θρεπτικές ουσίες που τους εξασφαλίζουν την δυνατότητα να βλαστάνουν ξανά κάθε χρόνο.
Βολβός
Σχεδόν όλα τα αποκαλούμε βολβούς, όμως για την ακρίβεια, υπάρχουν οι βολβοί, οι κορμοί, οι κόνδυλοι, τα ριζώματα και οι σαρκώδεις ρίζες που διαφέρουν μεταξύ τους τόσο στην εμφάνιση τους όσο και στον τρόπο που λειτουργούν.  
Κορμός
  





2.     Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω βολβούς?
Κόνδυλος
Οι βολβοί κυκλοφορούν στο εμπόριο σε συσκευασίες ανάλογα με το μέγεθος τους (σε κιβώτια για μεγάλες ποσότητες και σε σακουλάκια για ερασιτεχνική χρήση). Οι βολβοί και οι κορμοί είναι σε σακουλάκια με οπές για να αερίζονται καλά και τα ριζώματα σε σακουλάκι μέσα σε τύρφη η πριονίδι καλά νοτισμένο. Είναι πολύ σημαντικό πριν την αγορά τους να ελέγξουμε:
·       Να μην έχουν σημάδια μυκητολογικών προσβολών όπως μούχλα και σαπίσματα.
·       Στις συσκευασίες που περιέχετε τύρφη (στα ριζώματα) να μην έχει στεγνώσει γιατί είναι σημάδι πως ίσως έχει ξεραθεί άρα δεν θα βλαστήσει.
·       Στο μέγεθος των βολβών, όσο μεγαλύτερος τόσο μεγαλύτερα άνθη θα μας δώσει.
Κονδυλώδης Ρίζα
Προσοχή! Θα πρέπει να φυτεύονται το συντομότερο δυνατόν μετά την αγορά τους γιατί η παραμονή τους στην συσκευασία μπορεί να τα βλάψει. Διαλέγουμε βολβούς κατάλληλους για το κλίμα της περιοχής μας. Μπορούμε να ρωτήσουμε στο κατάστημα που θα τους προμηθευτούμε ή να δούμε ποια βολβώδη φυτά ευδοκιμούν στα γύρο σπίτια.  
3.     Πότε τα φυτεύω?
Τα βολβώδη φυτά χωρίζονται σε ανοιξιάτικης, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής άνθισης. Τα πρώτα τα φυτεύουμε το φθινόπωρο και ανθίζουν την άνοιξη, όπως είναι ο Υάκινθος, ο Νάρκισσος, η Ίριδα, η Τουλίπα, ο Γάλανθος, η Νεραγκούλα κ.α. Τα  δεύτερα το φυτεύουμε την άνοιξη για να ανθήσουν το καλοκαίρι, όπως είναι η Βεγόνια, η Κάλλα, η Κάννα, η Ντάλια, ο Γλαδίολος κ.α. και τα τρίτα τα φυτεύουμε το καλοκαίρι που πέφτουν σε λήθαργο και ανθίζουν το φθινόπωρο η νωρίς την άνοιξη, τέτοια φυτά είναι το Κυκλάμινο, το Κολχικό και η Στενμπέργκια. 
4.     Ποιός είναι ο σωστός τρόπος φύτευσής βολβών?
Ο σωστός τρόπος φύτευσης τους, καθορίζετε από το είδος του κάθε φυτού. Οδηγίες μπορούμε να βρούμε, πάνω στην συσκευασία που θα εμπεριέχει τους βολβούς μας ή να ζητήσουμε οδηγίες από το κατάστημα ή το φυτώριο που θα τους προμηθευτούμε.
Στα φυτά αυτά ισχύουν κάποιοι γενικοί κανόνες. Το βάθος φύτευσης τους πρέπει να είναι περίπου όσο 3 φορές η διάμετρος του βολβού. Αν τα φυτέψουμε πιο βαθιά υπάρχει πιθανότητα να μην βλαστήσουν και να σαπίσουν και αν τα φυτέψουμε σε μικρότερο βάθος θα βλαστήσουν όμως δεν θα αναπτυχθούν κανονικά και θα έχουμε καχεκτικά φυτά και μειωμένη άνθηση. Οι βολβοί δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή ο ένας με τον άλλο όταν έχουμε ομαδικές φυτεύσεις αλλά ούτε και με τα τοιχώματα της γλάστρας. Οι αποστάσεις φύτευσης των βολβών είναι διπλάσιες της διαμέτρου τους, δηλαδή αν ο βολβός έχει διάμετρο 3 εκ. θα τους φυτέψουμε με απόσταση 6 εκ. μεταξύ τους. 
Για την φύτευση τους ακολουθούμε τα εξής βήματα:
1.     Σκαλίζουμε το χώμα.
2.     Ανοίγουμε τρύπες διαμέτρου λίγο μεγαλύτερης από την διάμετρο του βολβού και βάθους όπως προαναφέραμε.
3.     Τοποθετούμε τον βολβό μας προσέχοντας η πλευρά που θα μας δώσει τον βλαστό να είναι προς τα πάνω και η πλευρά που θα μας δώσει ρίζες προς τα κάτω.
4.     Συμπληρώνουμε με χώμα, πιέζουμε καλά και ποτίσουμε, ώστε να έρθει σε επαφή με αυτό για να βλαστήσει.  
5.     Ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα μέχρι να βλαστήσει.  
5.     Ποιες είναι οι καλλιεργητικές φροντίδες των βολβωδών?
Τα βολβώδη είναι φυτά που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Προτιμούν ελαφριά εδάφη με καλή αποστράγγιση. Ποτίζουμε όταν δούμε πως το έδαφος έχει αρχίσει να στεγνώνει ακόμα και μετά την απάνθιση του φυτού, μέχρι να ξεραθούν εντελώς τα φύλλα του, όπου πέφτει πλέον σε λήθαργο. Μετά την μάρανση των φύλλων σταματάμε να ποτίζουμε. Λιπαίνουμε τα φυτά που θα μείνουν στην γλάστρα οι βολβοί τους να διαχειμάσουν, είτε με λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης είτε με καλά χωνεμένη κοπριά.
Πολύ σημαντική είναι επίσης η απομάκρυνση των απανθισμένων ανθέων μαζί με το ανθικό στέλεχος γιατί αν μείνει στο φυτό θα απορροφά θρεπτικά συστατικά εις βάρος του φυτού χωρίς να προσφέρει τίποτα. Τέλος, μετά την ξήρανση των φύλλων θα πρέπει να βγάλουμε τους βολβούς από το έδαφος και να τους αποθηκεύσουμε σε ένα στεγνό και σκοτεινό μέρος μέχρι την επόμενη χρονιά. Αν οι βολβοί είναι για φυτά ανοιξιάτικης άνθισης μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος μέχρι την επόμενη χρονιά μιας και είναι ανθεκτικοί στις χαμηλές θερμοκρασίες
 Έξυπνες ιδέες!
·       Τα βολβώδη φυτά είναι πολύ καλή επιλογή αν θέλουμε να έχουμε ανθισμένο τον κήπο ή τις γλάστρες μας όλο τον χειμώνα.
·       Τα φυτά αυτά μπορούν να δημιουργήσουν σταθερά σημεία στον κήπο μας, κάθε χρόνο θα ανθίζουν στα ίδια σημεία και δεν χρειάζεται να τα αλλάζετε κάθε χρόνο.
·       Πολλά από αυτά (Υάκινθος, Φρέζια κ.α.) είναι πολύ αρωματικά για αυτό τοποθετήστε τα κοντά στους καθιστικούς χώρους (προσοχή στους εσωτερικούς το έντονο άρωμα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία).
·       Μπορούμε να τα χαρούμε σε παρτέρια, σε ζαρντινιέρες, σε φύτευση κάτω από δέντρα, μαζί με χλοοτάπητα, μπροστά από θάμνους, σαν κομμένο λουλούδι, μέσα στο σπίτι σε γλάστρες ή έξω από αυτό, έτοιμα φυτρωμένα σε γλαστράκια ή σε βολβούς να τα φυτέψουμε μόνοι μας, οι επιλογές που έχουμε είναι πάρα πολλές.
·       Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν ετήσια ή σαν πολυετή ανάλογα τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.
·       Αν επιθυμούμε σταδιακή άνθηση, φυτεύουμε τους βολβούς μας με διαφορά 6-8 ημερών, ώστε να μην ανθήσουν όλοι μαζί αλλά κλιμακωτά.
·       Αν δεν θέλουμε να φαίνετε η επιφάνεια χώματος στην γλάστρα μας μπορούμε να σκεπάσουμε με βρύα, βότσαλα ή φλοιό.
·       Μπορούμε να τους φυτέψουμε χωρίς χώμα, σε δοχείο που έχουμε βάλει χαλίκια, διογκωμένη άργιλο ή πέτρες.

Μαρία Πρίσκα
Ανθοκόμος – Αρχιτέκτονας Τοπίου,
Τεχν. Γεωπόνος

maria81185@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου