Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΣΩΣΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΕΔΑΦΟΥΣ
Το πρώτο και βασικότερο βήμα για μια αξιόπιστη ανάλυση εδάφους είναι η σωστή δειγματοληψία.

ΠΟΣΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ:
  • Αν το χωράφι είναι ομοιόμορφο σε όλη του την έκταση, τότε δημιουργούμε ένα δείγμα
    (Σχήματα Α και Β).
sampling-a4_a sampling-a4_b
Ομοιόμορφο χωράφι
με μονοετείς καλλιέργειες
1 δείγμα (0-30 εκ)
Σχήμα Α
Ομοιόμορφο χωράφι με δενδρώδεις καλλιέργειες 2 δείγματα (0-30 εκ) & (30-60 εκ)
Σχήμα Β

Αν με το μάτι διαπιστώνουμε ότι το χωράφι αποτελείται από διαφορετικά τμήματα, δηλαδή αποτελείται από διαφορετικούς τύπους εδάφους (άλλο χρώμα), ή παρουσιάζει κλίση, ή παρουσιάζει διαφορά στην ανάπτυξη των φυτών, τότε παίρνουμε ξεχωριστό δείγμα για κάθε τμήμα του χωραφιού. (Σχήμα Γ)
Ανομοιόμορφο χωράφι Σχήμα Γ
sampling-a4_c
Τμήμα 1 με κηπευτικά
1 δείγμα
Τμήμα 2 με δενδρώδεις καλλιέργειες
2 δείγματα (0-30 εκ) & (30-60 εκ)
Τμήμα 3 με σιτηρά
1 δείγμα




ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΙΓΜΑ:
Το τελικό δείγμα για ένα ομοιόμορφο χωράφι ή ένα ομοιόμορφο τμήμα χωραφιού, θα πρέπει να αποτελείται από πολλά και μικρά δείγματα παρμένα από διαφορετικά σημεία μέσα στο χωράφι (τουλάχιστον 1-2/στρέμμα), με το ίδιο βάρος το καθένα και τα οποία να προέρχονται από το ίδιο βάθος. Το έδαφος που παίρνουμε από τα διαφορετικά σημεία, το ανακατεύουμε καλά σε έναν κουβά ή λεκάνη ώστε να προκύψει ένα ομοιογενές τελικό δείγμα και στη συνέχεια το τοποθετούμε σε μια σακούλα.
  1. Αν το χωράφι ή το τμήμα χωραφιού είναι περίπου τετράγωνο, τότε τα σημεία που επιλέγουμε για να πάρουμε τα υπο-δείγματα έχουν σχήμα από ‘’πεντάρι ζάρι’’, δηλ  ένα στο κέντρο και τέσσερα σημεία λίγο πιο μέσα από την περίμετρο του χωραφιού (Σχήμα Α).
  2. Αν το χωράφι ή το τμήμα χωραφιού είναι στενόμακρο, τότε διαγράφουμε μια νοητή γραμμή σε σχήμα ‘’ζικ-ζακ’’ και οι κορυφές αυτής γραμμής είναι τα σημεία από όπου θα πάρουμε τα υπο-δείγματα (Σχήμα Β).

ΒΑΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ:
Για ετήσιες καλλιέργειες (κηπευτικά, σιτηρά,κλπ):
  • Ένα δείγμα με βάση την προηγούμενη διαδικασία (πεντάρι ζάρι ή ζικ-ζακ) από βάθος 0-30 εκατοστά.
Για δενδρώδεις καλλιέργειες και Αμπελοειδή:
  • Δύο δείγματα από 2 διαφορετικά βάθη.
  1. Ένα δείγμα βάθους 0-30 εκατοστά
  2. Ένα δείγμα βάθους 30-60 εκατοστά
Τα δείγματα τοποθετούνται σε ξεχωριστές σακούλες και στέλνονται ξεχωριστά για ανάλυση, έχοντας σημειωμένο επάνω το βάθος που πάρθηκε το κάθε δείγμα.
Κάθε ένα δείγμα διαφορετικού βάθους θα έχει δημιουργηθεί από πολλά σημεία με τον τρόπο που ήδη αναφέραμε (πεντάρι ζάρι ή ζικ-ζακ). Προσοχή, δεν αναμιγνύουμε δείγματα από διαφορετικά βάθη.

Για λιβάδια και βοσκοτόπους:
  • Ένα επιφανειακό δείγμα με βάση την προηγούμενη διαδικασία (πεντάρι ζάρι ή ζικ-ζακ) από βάθος 0-10 εκατοστά.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ (ΒΑΣΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ):
  • Επιλέγουμε και βάζουμε σημάδι με απλούς πασσάλους τα σημεία από όπου θα πάρουμε τα υπο-δείγματα.
  • Απομακρύνουμε τα φυτά ή τα ζιζάνια από τα σημεία αυτά.
  • Με την τσάπα ή το φτυάρι σκάβουμε ένα λάκκο σε κάθε σημείο.
  • Χρησιμοποιώντας το φτυάρι κόβουμε από τη μια πλευρά του λάκκου, κάθετα, μια φέτα, ίσου πάχους εδάφους από πάνω μέχρι κάτω (0-30 εκατοστά ή 30-60 εκατοστά).
  • Τοποθετούμε το έδαφος από όλα τα σημεία σε έναν κουβά ή λεκάνη και το ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.
  • Απομακρύνουμε τυχόν πέτρες, ρίζες κλπ με το χέρι
  • Από το ήδη ανακατεμένο κι ομογενοποιημένο δείγμα, βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα και στέλνουμε για ανάλυση περίπου 1 κιλό (και πετάμε το υπόλοιπο).
  • Καταγράφουμε τα στοιχεία του δείγματος όπως: τοποθεσία, έκταση χωραφιού, καλλιέργεια, βάθος δειγματοληψίας κλπ.


ΠΡΟΣΟΧΗ!  ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ:
  1. Μετά από λίπανση, ασβέστωση ή προσθήκη κοπριάς
  2. Δίπλα σε δρόμους, στάβλους, σε αυλάκια και σαμάρια
  3. Κοντά σε χώρους εκφόρτωσης λιπασμάτων ή κοπριάς
  4. Kοντά σε συστήματα άρδευσης
  5. Μετά από έντονη βροχόπτωση
  6. Κοντά σε όχθες ποταμών, ρυακιών και ξερών ρεμάτων και σε νεροκρατήματα
  7. Δίπλα σε φράχτες και δενδροστοιχίες ή κοντά σε δάση
  8. Πολύ κοντά στον κορμό του δέντρου (ανάλογα το φυτό)
ΠΗΓΗ: http://www.geoanalysi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου