Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ


Χρωματικός Τροχός ή Κύκλος ή Δίσκος ή Άστρο των Χρωμάτων: Είναι το βασικό εργαλείο για το συνδυασμό των χρωμάτων. Το πρώτο κυκλικό διάγραμμα χρώματος σχεδιάστηκε από τον Ισαάκ Νεύτωνα το 1666.

Ο χρωματικός δίσκος είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε σχεδόν όλα τα χρώματα που θα διαλέξετε από αυτόν θα φαίνονται όμορφα μαζί.

Με τα χρόνια, έχουν γίνει πολλές παραλλαγές του βασικού σχεδιασμού, αλλά η πιο κοινή εκδοχή είναι ο δίσκος των 12 χρωμάτων με βάση το χρωματικό μοντέλο RYB (Red-Yellow-Blue ή καλλιτεχνικό).

Παραδοσιακά, υπάρχει μια σειρά χρωματικών συνδυασμών που θεωρούνται ιδιαίτερα ευχάριστοι. Αυτοί καλούνται αρμονίες ή συγχορδίες χρωμάτων και αποτελούνται από δύο ή περισσότερα χρώματα, με σταθερή σχέση στον δίσκο των χρωμάτων.

Πρωτογενή, Δευτερογενή και Τριτογενή Χρώματα: Στο χρωματικό μοντέλο RYB (ή αφαιρετικό μοντέλο), τα βασικά χρώματα είναι κόκκινο, κίτρινο και μπλε.
Τα τρία δευτερεύοντα χρώματα (πράσινο, πορτοκαλί και μοβ), δημιουργούνται από την ανάμειξη δύο βασικών χρωμάτων.
Τα άλλα έξι τριτογενή χρώματα δημιουργούνται από την ανάμειξη πρωτογενών και δευτερογενών χρωμάτων.



         Πρωτογενή Χρώματα          Δευτερογενή Χρώματα           Τριτογενή Χρώματα

Θερμά και ψυχρά χρώματα:
Ο χρωματικός δίσκοςμπορεί να διαιρεθεί σε θερμά και ψυχρά χρώματα.

Τα θερμά χρώματα είναι ζωντανά και δυναμικά και τείνουν να εκταθούν στο χώρο.

Τα ψυχρά χρώματα δίνουν μια αίσθηση ηρεμίας και δημιουργούν μία χαλαρωτική αίσθηση.

Το λευκό, το μαύρο και το γκρι θεωρούνται ουδέτερα χρώματα.


Αποχρώσεις, Σκιές και Χρωματικοί Τόνοι: Αυτοί οι όροι συχνά χρησιμοποιούνται εσφαλμένα, παρόλο που περιγράφουν αρκετά απλές χρωματικές έννοιες. Εάν ένα χρώμα γίνεται φωτεινότερο με την προσθήκη χρώματος λευκού, το αποτέλεσμα ονομάζεται μια απόχρωση. Αν προστεθεί μαύρο, η πιο σκοτεινή εκδοχή ονομάζεται σκιά. Και αν προστεθεί γκρι, το αποτέλεσμα είναι ένας διαφορετικός χρωματικός τόνος.

Αποχρώσεις - προσθήκη χρώματος λευκού σε μια καθαρή απόχρωση:



Σκιές - προσθήκη μαύρου χρώματος σε μια καθαρή απόχρωση:




Χρωματικοί Τόνοι - προσθήκη γκρι χρώματος σε μια καθαρή απόχρωση:

Αρμονικά ή Αναλογικά Χρώματα - Βασικές τεχνικές για τη δημιουργία χρωμάτων.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι αρμονίες ή συγχορδίες χρωμάτων με βάση το χρωματικό δίσκο.

Συμπληρωματικά Χρώματα: Τα χρώματα που είναι το ένα απέναντι από το άλλο στον τροχό των χρωμάτων θεωρούνται συμπληρωματικά χρώματα (π.χ. κόκκινο και πράσινο).
Η υψηλή αντίθεση των συμπληρωματικών χρωμάτων δημιουργεί μια ζωντανή εμφάνιση ιδίως όταν χρησιμοποιούνται σε πλήρη κορεσμό. Αυτό το χρωματικό σύστημα θα πρέπει να εφαρμοστεί σωστά ώστε να μην είναι αταίριαστο. Όπως οι ισχυρότερες αντιθέσεις, τα συμπληρωματικά χρώματα έχουν την τάση να τονίζουν το ένα το άλλο.
Συμπληρωματικοί συνδυασμοί χρωμάτων είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλες δόσεις, αλλά λειτουργούν καλά, όταν ζητάτε κάτι να ξεχωρίζει.

Αναλογικά Χρώματα: Είναι τα χρώματα που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στο χρωματικό δίσκο. Συνήθως ταιριάζουν καλά και δημιουργούν γαλήνια και άνετα σχέδια.
Αναλογικοί χρωματικοί συνδυασμοί συχνά απαντώνται στη φύση και είναι αρμονικοί και ευχάριστοι στο μάτι.
Σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετή αντίθεση, όταν επιλέγετε ένα αναλογικό συνδυασμό χρωμάτων.
Διαλέξτε ένα χρώμα να κυριαρχεί, ένα δεύτερο για να υποστηρίζει. Το τρίτο χρώμα χρησιμοποιείται, μαζί με το μαύρο, το άσπρο ή το γκρι, για τονισμό.

Τριαδικό Χρωματικό Σχήμα: Χρησιμοποιεί χρώματα που είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα γύρω από το δίσκο των χρωμάτων.
Τριαδικοί χρωματικοί συνδυασμοί τείνουν να είναι αρκετά ζωντανοί, έστω και αν χρησιμοποιείτε ωχρές ή ακόρεστες εκδόσεις των αποχρώσεων τους.
Για να χρησιμοποιήσετε μια τριαδική αρμονία με επιτυχία, τα χρώματα πρέπει να είναι προσεκτικά ισορροπημένα. Αφήστε ένα χρώμα να κυριαρχεί και εφαρμόστε δύο άλλα για τονισμό.

Διαχωρισμένα Συμπληρωματικά Χρώματα: Είναι μια παραλλαγή των συμπληρωματικών χρωμάτων. Εκτός από το χρώμα βάσης, χρησιμοποιούνται τα δύο χρώματα που γειτνιάζουν με το συμπλήρωμά τους.
Αυτός ο χρωματικός συνδυασμός έχει την ίδια ισχυρή οπτική αντίθεση με το συμπληρωματικό συνδυασμό χρωμάτων, αλλά μικρότερη ένταση.
Ο συνδυασμός των διαχωρισμένων συμπληρωματικών χρωμάτων είναι συχνά μια καλή επιλογή για αρχαρίους, επειδή είναι δύσκολο να τα θαλασσώσουν.

Ορθογώνιο (ή Τετραδικό) Χρωματικό Σχήμα: Ο ορθογώνιος ή τετραδικός συνδυασμό χρωμάτων χρησιμοποιεί τέσσερα χρώματα που κατανεμημένα σε δύο συμπληρωματικά ζεύγη.
Αυτός ο πλούσιος χρωματικός συνδυασμός προσφέρει πολλές δυνατότητες για διαφοροποίηση.
Ο τετραδικός συνδυασμός χρωμάτων λειτουργεί καλύτερα αν αφήσετε ένα χρώμα να είναι κυρίαρχο.
Θα πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή στην ισορροπία μεταξύ θερμών και ψυχρών χρωμάτων στο σχεδιασμό σας.

Τετράγωνο Χρωματικό Σχήμα: Είναι παρόμοιο με το ορθογώνιο, αλλά με τα τέσσερα χρώματα κατανεμημένες ομοιόμορφα σε όλο τον χρωματικό δίσκο.
Αυτός ο συνδυασμός χρωμάτων λειτουργεί καλύτερα αν αφήσετε ένα χρώμα να είναι κυρίαρχο.
Θα πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή στην ισορροπία μεταξύ θερμών και ψυχρών χρωμάτων στο σχεδιασμό σας.
ΠΗΓΗ: http://www.alyzia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου